top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıBahar Özen

Ekim Ayının Meme Kanseri Farkındalık Ayı Olduğunu Biliyor Muydunuz?

Güncelleme tarihi: 18 Eki 2020

Bu ay farkında olmamız gereken ciddi bir konu var: Meme Kanseri. Hastalık erkeklerde nadir görüldüğü için bu yazımda kadınlarımıza hitap etmek istedim.


Kadınlarda en sık görülen kanser tipi meme kanseri ve bu kanser türündeki farkındalık çalışmaları sayesinde, erken teşhiste büyük ilerlemeler kaydediliyor. Kadınların 20 yaşından itibaren kendi kendini düzenli kontrol etmesi ve yılda bir kez doktor kontrolü, meme sağlığı konusunda bilinçlenmeleri adına önemli bir değişim yaratıyor.


Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. Kendinizi nasıl muayene edeceğinizi öğrenmek için Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı broşürü inceleyebilirsiniz.



Genetik faktörlerimize müdahale edemesek bile kanserin bizi es geçmesini umut edip bir köşede bekleyemeyiz. Üstelik çevresel kaynaklı riskleri azaltmak mümkünken…

Bakın Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü bize neler öneriyor:

  • Kilonuza dikkat edin ve vücut ağırlığınızı kontrol edin.

  • Günlük rutininizde fiziksel aktivitelere yer verin. Böylece kilo alımının da önüne geçmiş olursunuz.

  • Sağlıklı beslenin. Tabağınızın en az 2/3’ünü sebze, meyve, kepekli tahıllar ve baklagiller ile doldurun. Tuz, doymuş ve trans yağ alımını da azaltmak önemli.

  • Hazır ve işlenmiş besinler tüketmekten kaçının ve etiket okuma bilincini geliştirin.

  • Şekerli içecekleri hayatınızdan çıkarın.

  • Sigara, alkol gibi alışkanlıklarınıza veda edin.


Bunları hepimiz çok iyi biliyoruz ama asıl mesele hayata geçirebilmek. Yaşam şeklimizi iyileştirmek sanılanın aksine çok kolay. Buradaki kilit nokta karar verebilmek. Beklemek, ertelemek, şüphe etmek, çok fazla araştırmak – bunların hiçbiri işe yarar şeyler değildir. Kendinizi toparlayın ve uygulamaya başlayın.


Hedeflerinizi yüksek tutun. Eğer hedeflerinizi düşük tutarsanız, elde ettikleriniz de düşük olur. Yaşamınızı iyileştirme girişiminizi geçici bir süreç olarak düşünmeyin. Her gün daha iyisini yapın.


Ve en önemlisi düşüncelerinizi filtreleyin. Olumsuz bir düşünce zihninizde var olmaya başladığında, tam tersini düşünerek olumlu olmaya gayret gösterin.


Hayatı sevin!


Stefan Zweig der ki, “Dünyayı değiştiremiyorsan, dünyanı değiştirirsin. Hepsi bu.”

Kaynaklar:

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/

https://www.aicr.org/

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page